Napovednik

Festival za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu

V priponki si oglejte program 18. festivala za tretje življenjsko obdobje, ki bo potekal v Cankarjevem domu od 01. 10. 2018 do 03. 10. 2018

Program MOL - Adobe Acrobat datoteka

Razstava modulne železniške makete

V sodelovanju z lastnikoma zasebne modulne železniške makete Koseze vas v soboto, 15. septembra med 15.00 in 18.00 vabimo na srečanje ob modulni železniski maketi v merilu H0 na Osnovni šoli Koseze, Ledarska ulica 23.

S seboj lahko prinesete svoje modele tirnih vozil, da jih preizkusimo na maketi.

Kontaktna oseba je gospod Venčeslav Thaler na 031 607 872.

Vstopnine ni!

Vožnja ugled­nih džentelemanov

Pred nami je že šesta Vožnja ugled­nih džentelemanov – kar bi bil približni prevod avstralskega poimenovanja The Distinguished Gentleman's Ride (DGR) –, gre za dobrodelno druženje, ki se odvija na isti dan po celem svetu. Svetovno gledano, se na isti dan z istim razlogom, opozarjanju na moško bolezen rak na prostati, v več kot 90. državah in več kot 580 mestih zbere 100.000 moških. Udeleženci te vožnje se primerno uredijo in napravijo. Nadenejo si polikane suknjiče, zavežejo kravate in zajahajo svoj klasični ali predelani motocikel.

Udeleženci DGR dogodka še najbolj spominjajo na utrinek iz britanskega podeželskega kluba, kamor zahajajo lordi s svojimi damami. S svojo vožnjo in pojavo želijo opozoriti in ozavestiti javnost o moških boleznih, predvsem raku prostate. Bolezni, ki ima, če se pravočasno odkrije, spodbudno prognozo. Poleg tega ima dogodek dobrodelno noto, saj zbirajo sredstva za raziskovanje raka prostate.

Ideja za organizacijo DGR se je leta 2012 porodila v Avstraliji. Skupina motoristov iz Sydneyja je ob pogledu na fotografijo Dona Draperja, glavnega junaka televizijske serije Oglaševalci, ki stoji ob klasičnem motociklu v svoji najboljši obleki, dobila navdih za tematsko vožnjo. Na zemljevidu mest, ki gostijo džentelmansko vožnjo, se je leta 2013 znašla tudi Ljubljana.

Tradicionalno DGR povezujemo z edinimi primernimi ljudmi, Društvom onkoloških bolnikov Slovenije, ki samemu dogodku doda težo, doda razumevanje, zakaj se pravzaprav družimo. Člani društva nam predstavijo tudi svoj vidik te zahrbtne moške bolezni. Medijski sponzor je že drugo leto zapored Rock radio, ki poskrbi, da se za dogodek sliši daleč naokoli.

30. septembra se bo dogodek začel ob 11:00 v ljubljanski Lepi žogi (ob parku Tivoli), ob 12:00 pa bodo udeleženci zajahali motocikle in se v počasni vožnji odpeljali proti Kamniku. Predviden prihod v stari del Kamnika je ob 13:00. Tam boste v vrvežu doživeli utrip klasičnih in predelanih motociklov, elegantnih dam in gospodov, utrip dobrodelnosti, ki na isti dan preveva po celem svetu. Lepo Vabljeni!

Urjenje spomina in retorika / 2018

Delavnica urjenje spomina

Da bi naši možgani ostali aktivni in ohranjali naš spomin v dobri kondiciji, jih moramo ves čas uriti.

To počnemo vsak dan skozi naše dnevne aktivnosti, vendar ponavljajoči se dogodki postanejo rutina, kar pa naše možgane spravi v stanje »spanja«. Ravno zato, moramo v dnevno rutino uvesti SPREMEMBE!!! Izvajali bomo vaje in tehnike za ohranitev funkcionalne kondicije našega spomina.

Retorika

Na delavnici bi na kratkočasen in igriv način urili spomin in besedišče s pomočjo pestrega nabora vaj: kratki govorni nastopi, igra vlog, deževanje idej, igra telefona ali pripovedujem ti zgodbo, iskanje in pomnjenje pregovorov in rekov, hitro branje, učenje kratkih besedil in drugo. Hkrati se bomo dotaknili nenasilne komunikacije in kulture govora in dialoga..

Izvajalec: Društvo SENIOR / tel.: 064 199 095 / senior.drustvo365@gmail.com

Vodja Urjenje spomina: Donka Kovačič, univ.dipl.socialna delavka
Vodja Retorike: Martina Šelhaus, prof.slovenskega jezika in književnosti in univ.dipl.literarna komparativistka
Začetek 12. 09. 2018 v prostorih Četrtne skupnosti Šiška,Trg Kom. Staneta 8, Ljubljana

UDELEŽBA JE BREZPLAČNA/ VABLJENI.

Krajevni odbor Rdečega Križa vabi

Krajevni odbor Rdečega Križa Ljubo Šercer za vas vsak ponedeljek ob 9 uri vabi na telovadbo Vse to in še več v dvorani Četrtne skupnosti Šiška, na Kebetovi 1!

Bralna srečanja

Vsak tretji petek med 19 in 21 uro na Jesenkovi 1 v prostorih Meste občine Ljubljana potekajo bralna srečanja.

Združuje nas veselje do branja, poezije in dobrih zgodb. V našo družbo vabimo vse, ki radi berete in želite svoja doživetja in mnenje o prebrani knjigi deliti z drugimi. Knjige za branje in pogovor izbiramo skupaj na srečanjih.

Organizatorka in moderatorka srečanj je Nataša Finžgar.

Tedenski pregled dogodkov - Vodnikova domačija

Tedenski pregled dogodkov v hiši branja, pisanja in pripovedovanja Vodnikova domačija si lahko ogledate na njihovi Facebook strani.

Tedenski pregled dogodkov - Trubarjeva hiša literature

Trubarjeva hiša literature je kulturni zavod, ki deluje pod okriljem Mestne knjižnice Ljubljana. Ukvarjamo se s prirejanjem kulturnih prireditev s poudarkom na literarnih dogodkih. Naš program sestavljajo stalne (sezonske) serije dogodkov ter enkratni literarni ali kulturni dogodki.

Tedenski program dogodkov Trubarjeve hiše literature si oglejte na www.trubarjevahisaliterature.si

Prireditve v Ljubljani

Prenesite si seznam prireditev od 24. 9. do 1. 10. 2018

Seznam prireditev - Adobe Acrobat datoteka

Aktualno v Ljubljani

Ostale novice in dogodke si oglejte na www.ljubljana.si

Četrtna skupnost Šiška

Kebetova 1
tel: 515 64 65
faks: 515 64 60
e-pošta: mol.siska@ljubljana.si

Uradne ure:

ponedeljek:
08.00 - 12.00 in 13.00 - 15.00

sreda:
08.00 - 12.00 in 13.00 - 16.00

petek:
08.00 - 12.00

Upravna enota Ljubljana
Izpostava Šiška

Trg prekomorskih brigad 1
tel: 306 30 00
www: upravneenote.gov.si

Davčni urad Ljubljana

Davčna ulica 1
tel: 369 30 00
www: durs.gov.si